Néhány szó az előadásról

A létezés csoda. Ez a csoda nyilatkozik meg egy rózsa létében, de abban is, hogy az emberi lélek fejlődni képes. Ahogy a Nap éltető erőket áraszt a Földre, úgy a csodát is előhívja – egyfajta láthatatlan hatásként – a világ jelenségeiből és az emberi lélekből. Vannak olyan csodák is, amelyeket mi magunk hozunk létre. Ez az előadás az emberi lény látható és láthatatlan csodáit mutatja be.

A rudazási euritmia láthatatlan, ám annál óriásibb erőkből jön létre, és láthatatlan, de hatalmas változásokat okoz. Felismerhetjük általa a tér, az idő és a ritmus törvényszerűségeit, és láthatóvá teszi egy részét annak, ami láthatatlan. Amikor az ember a rudazási euritmiát gyakorolja, akkor a tudata magasabb szintre emelkedik, fejlődik ügyességben, pontosságban, ritmusérzékben, és felismeri, hogy mennyi mindennel kapcsolatban áll a világban. Hogyan viszonyulunk a világhoz? Mit jelentenek a tárgyak körülöttünk, és hogy bánunk velük? Mind a bűvészetben, mind a csoportos koreográfiákban másként jelenik meg viszonyunk a tárgyakhoz.

Minden rúdgyakorlat másféle kihívást jelent, aszerint, hogyan kell bánnunk éppen a rúddal: van, amelyik struktúrát kíván, van, ami tudatos fogást, s van, ami simulékony kísérést, csak hogy néhány példát említsünk. Így képezheti magát az ember a gyakorlatok által, miközben új, rácsodálkozó hozzáállást fejleszt ki magában a világ felé. A csoda csak akkor jelenik meg, ha gyakorlunk. A gyakorlás a szorgos embert megajándékozza szépséggel, a játékosság örömével, és a megismerés új szintjeire emeli őt. Minél többet gyakorlunk, annál inkább rá tudunk hangolódni arra a dologra, amire a gyakorlásunk irányul, és annál többet fedezünk fel annak csodáiból. Ha valóban keresünk, és türelmesek vagyunk, a csoda meg fog jelenni.

A megismerés e csodáiból hoztuk létre a Taxus baccata és abrakadabra című előadást, sok türelmes gyakorlással, tiszta törekvéssel és játékossággal, remélve, hogy nézőinknek sok örömöt tudunk szerezni.

Georgina Michaela Kares és Harald Kallinger

Rendezők: Georgine Michaela Kares, Harald Kallinger és Váradi Tibor

A műsorban felcsendülő zenék szerzői: Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Ludovico Einaudi, Zombori-Horváth Andrea, Scott Joplin