Mi az Euritmia?

Az Euritmia (Eurythmie) művészetét Rudolf Steiner alkotta meg a XX. század elején. Hogyan érthetjük meg, mi is ez a művészet?

Az emberi beszéddel kapcsolatban létezik egy érdekes jelenség, amit télen figyelhetünk meg, amikor olyan hideg van, hogy a leheletünk jól láthatóvá válik. Ha ilyenkor kimondunk egy szót, akkor leheletünk meghatározott formát vesz fel, amely minden szó esetében más és más. Ha több ember mondja ki ugyanazt a szót, mindegyiknél ugyanaz a forma keletkezik. A hangképző szerveink “formálják” a kiáramló levegőt, tehát amikor beszélünk, a hangképzésben egy olyan törvényszerűség működik, ami alkotó erővel bír.

Egy másik szemléletes példa az Euritmia megértéséhez az a kísérlet, amelynek során a kiejtett szavak vízre gyakorolt hatását vizsgálták. Különböző jelentéstartalmú szavakat mondtak ki a víz fölött, majd egy különleges kristályosító eljárás segítségével megjelenítették, hogy e szavak segítségével milyen formák keletkeztek a vízben. Amikor negatív jelentésű szó hangzott el, akkor kaotikus forma keletkezett, és a víz elvesztette életerejét. A szép, szeretetteljes beszéd hatására viszont csodálatos, harmonikus kristályformák jöttek létre. Ez a kísérlet rámutat arra, hogy mindenki valóságosan megtapasztalhatja szavai hatását az emberi lélekre.

A beszédnek, a hangképzésnek vannak törvényszerűségei, amik segítségével egy új mozgásművészet jön létre. A mozgással képesek vagyunk kapcsolódni a beszéd során keletkező láthatatlan formákhoz és erőkhöz. Ez a mozgásművészet maga az Euritmia, amely alkotó ereje mellett pedagógiai és gyógyító hatással is bír.